2024 Acció per salvaguardar el conjunt de Valldonzella

El passat 22 de maig de 2024 l’ARES va coordinar la presentació amb l’ATENEU (Ateneu Santfeliuenc), ARRELS LOCALS, l’AESLL (Agrupació Excursionista Sant Llorenç), el Centre d’Estudis Santjustencs (CES), la SEAS (Secció Excursionista de l’Ateneu Santjustenc) i l’Associació Som Collserola, d’una sol·licitud a l’Excm. Sr. Alcalde President de l’Ajuntament de Barcelona, on es reclamava l’adopció de mesures per aturar la degradació de la Torre de Santa Margarida que integra el nucli fundacional de monges de Valldonzella, que és de titularitat municipal.

EXPOSAVEM

  • Que lAjuntament de Barcelona és titular del bé immoble on es troba ubicat el conjunt conegut per la
    Torre de Dalt o Torre de Santa Margarida, que integra el nucli fundacional cistercenc de monges del
    monestir de Santa Maria de Valldonzella (en lo successiu, el conjunt o Valldonzella). Finca registral 32.869 inscrita al Registre de la Propietat núm. 8 de Barcelona.
  • Que l’esmentada finca consta en lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya amb la protecció de Bé Cultural dInterès Local (BCIL), amb el núm. de registre 7173-I, segons acord plenari de lAjuntament de Barcelona de 23.06.2000, amb data de publicació 14.07.2000. Ledifici consta a la fitxa 2.520 del Catàleg patrimoni arquitectònic històrico-artístic Sarrià Sant Gervasi. A banda figura en la fitxa B.052 del Catàleg de Masies, Cases Rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable del Consorci del Parc Natural de Collserolla
  • Que la finca fou de titularitat pública, primer de la Corporació Metropolitana de Barcelona des del 27 de març de 1984 i finalment del Municipi de Barcelona, a lany 2003, essent obtinguda a títol dexpropiació forçosa, amb la prèvia declaració dutilitat pública o interès social del be i havent desemborsat de l’erari públic el seu justipreu per valor de 38.758.105 pessetes, segons consta en la nota registral.
  • Que tot i tenir noticia i constància dhaver-se encarregat diferents estudis, projectes, avantprojectes per conservar i restaurar aquest espai, en el transcurs dels 40 anys des del seu pas a titularitat pública no s’ha dut a terme cap actuació rellevant de conservació ni endegat o promogut usos socials en aquest espai.
  • Que l’entorn de Valldonzella te un alt valor paisatgístic i natural que cal sigui conservat i restaurat per garantir la biodiversitat de lindret. Impulsar usos agropecuaris, de silvicultura i de conservació de la vegetació primigènia, actual i potencial, així com el manteniment de les fonts i mines daigua.

  • DEMANEM
  • L’adopció de mesures urgents durant els propers 30 dies que aturin la degradació i espoli d’aquest patrimoni protegit, responsabilitat que recau en lAjuntament de Barcelona, i que eviti el risc d’accidents per la manca de seguretat en el Conjunt. Entre elles:

  • a) Consolidar les parts del conjunt de l’edifici i murs per evitar danys a tercers i que es pugui evitar
    incórrer en causes de responsabilitat patrimonial, administrativa, civil o fins i tot penal si hi haguessin danys a persones per motiu de deixadesa, abandó i inacció continuada en el temps i no compliment de la funció social inherent a tota propietat, en la conservació d’aquest conjunt i el seu entorn.

  • b) Netejar la vegetació que es troba sobre la coberta de l’església i consolidar-la des del seu interior per evitar que s’esfondri.

  • c) Evitar l’entrada daigües pluvials que pugui malmetre o fer malbé la fusta de la premsa de vi del segle XVIII, la qual es troba ubicada a la planta baixa de la església romànica.

  • d) Mantenir la protecció i tancament de seguretat de tot el perímetre del conjunt que sha fet recentment.
  • Realitzar lencàrrec en els propers mesos d’un Pla Director que defineixi els usos futurs del conjunt i de l’entorn natural per tal:
    a) Protegir i conservar dels arbres singulars de la finca(la gran alzina, el gran pi blanc i la figuera, de la qual s’hauria de sanejar i restaurar l’únic troc viu que li queda) i del patrimoni paisatgístic, natural i cultural que representa Valldonzella.
    b) Netejar i consolidar les fonts i les dues mines daigua que l’abasteixen.
    c) Recuperar amb una bona gestió forestal el paisatge mosaic, l’equilibri entre conreus, pastures i boscs. Aconseguint un paisatge idoni que alhora evita possibles incendis forestals.
  • Encarregar un Projecte de restauració arquitectònic…